Hafta Sonu Altın Haberleri

13 Aralık 2009 Pazar

Bu sitede sadece altın fiyatlarını öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda ne zaman alıp satmanız gerektiği konusunda fikir edinmenize yardımcı olmaya çalışacağız. Zaman Gazetesi'nin 12 Aralık Cumartesi günkü baskısında ekonomi bölümünde güzel bir yazı gözümüze ilişti, bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedik.

para piyasalarına damgasını vuran altın fiyatlarında da önemli gelişmeler oldu. Son iki ayda çok hızlı yükselen altının ons (31,10 gr) fiyatı 3 Aralık Perşembe günü 1.227 dolara ulaşarak yeni bir zirve oluşturdu. Bu noktada merkez bankalarından gelen açıklamalarla altın fiyatı hızla geriledi. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, Senato'da yaptığı konuşmada, likidite sorununun çözüleceğini açıklaması doları güçlendirdi. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın, gelecek yıl faizleri yükseltebileceğini açıklaması da dolara destek oldu. Euro/dolar paritesi 1.4680'e kadar geriledi. Bu sırada altının ons fiyatı Kurban Bayramı'nda test ettiği 1.135 dolar seviyesinin de aşağısına 1.125 dolara kadar geriledi. Altın fiyatının ipini merkez bankalarının faiz artırımları çekecek.
Altın fiyatları gerilerken, elinde altın olanların fiyat değişimine oldukça duyarlı olduğu gözleniyor. Geçen hafta cuma kapanışında altının hızla gerilediği henüz haberlerde ve basında duyurulmadan cumartesi günü altın fiyatının düştüğünü bir şekilde öğrenenler fiyatın yükselmeyeceği inancıyla satışa geçti. Hafta boyunca da piyasaya halktan altın satışı geldi.
Son bir haftada dolar bazında yüzde 12 gerileyen altının ons fiyatı, gelecek yılın başından itibaren yüzde 10-15 oranında daha gerileyerek 1.050-1.020 dolara kadar geri çekilebilir. Yatırım fonlarının petrolde olduğu gibi altından çıkıp başka bir yatırım aracına yönelmeleri halinde altının gerçek arz-talep dengesi içinde fiyatı da 1.000 dolar/ons seviyesinin aşağısına gerileyebilir görünüyor.

0 yorum: