Elmasın Hikayesi - Tanım ve Özellikleri

23 Aralık 2009 Çarşamba

Elmasın Hikayesi

Elmas, ilk olarak M.Ö. 500 tarihinde Hindistan’da bulundu ve Romalılar tarafından ticareti yapılmaya başlandı. Ortaçağın ilk zamanlarında, Avrupalı aristokratların, elmasın nadide bir değer taşıdığını fark etmesi üzerine, bunu elde etmek için uzun ve macera dolu seyahatlere girişildi.
Hindistan’da krallar ve yerel tüccarlar en iyi elmasları kendileri için sakladılar, Avrupa’ya ise düşük kalitedeki elmaslar ulaşabiliyordu. Bu durum Avrupalı tüccarları elmasın görünüşünü geliştirmeye teşvik etti. Elmasın yüzeyi parlatıldığında oluşan karşı konulmaz karizması ve güzelliği, daha da fazlasını ortaya çıkarmak için bekliyordu.
Endüstri devrimine kadar, ciddi miktarda gelire sahip olan zengin sınıf, servetini elmas gibi değerli ve lüks malzemelere yatırıyordu. Yaklaşık aynı yıllarda, yani 1867’lerde, Güney Afrika’da yeni büyük elmas kaynakları keşfedildi.Elmas talebi ve bu oranda fiyatları 1870’e dek artmaya devam etti. Ta ki ekonomik gerilemeye kadar...
1890’larda Cecil Rhodes tarafından kurulan De Beers Consolidated Mines Ltd elmasın üretimini ve dağıtımını kontrol etti, ham elmas ve fiyatının kontrolü de yine aynı şirket tarafından kurumsallaştırıldı.



Elmasın Tanım ve Özellikleri

Diamond' kelimesi, Yunanca’daki sert maddeleri tanımlamak için kullanılan ve ‘fethedileme’ anlamına gelen 'adamas' kelimesinden gelmektedir. Bununla birlikte, muhtemelen elmas mineralinin 'adamas'la veya Yunanlılar’ın elmasla bir ilişkisi yoktu.
Elmas yoğun olarak karbondan oluşan bir kristalize mineraldir. Kristal şeklinin temeli octahedrondur.
Dünyadaki doğal madenlerden en serti elmastır (Safirden 145 kat daha serttir.)
Bundan dolayı, elmaslar, petrol çıkarma, optik, ilaç, uzay gibi endüstrinin pek çok alanında kullanılabilirler.
Elmas aynı zamanda mükemmel bir ısı iletkeni, elektrik yalıtıcısı ve en saydam maddedir.
Ham elmas üretiminin sadece %40’ı mücevher endüstrisinde kullanılır. Avusturalya, Zaire, Botswana, Rusya, Güney Afrika, Güney Amerika, Angola ve Namibya en büyük elmas üreticileridir.
En genç elmas 1 milyar yaşında, Botswana’dandır ve en yaşlı elmas 3.3 milyar yaşında, Güney Afrika’dandır.

0 yorum: